Error creating feed file, please make folder cache/ writable (permissions 777)


english greek
Home arrow Συσκευές απεικόνισης arrow Οδηγίες για την επιλογή συσκευής ηλεκτρονικής απεικόνισης

Οδηγίες για την επιλογή συσκευής ηλεκτρονικής απεικόνισης

Οι παράμετροι που καθορίζουν την επιλογή της πιο κατάλληλης συσκευής απεικόνισης ψηφιακών δεδομένων, που αφορούν την τρισδιάστατη περιγραφή διαφόρων θεμάτων υπαρκτών και μη, είναι:
  1. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα παρακολουθούν ταυτόχρονα την παρουσίαση, ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στο μέγεθος της οθόνης.
  2. Η στερεοσκοπική παρουσίαση του θέματος. Έτσι ώστε ο θεατής να έχει πραγματική αντίληψη του βάθους.
  3. Ο βαθμός αλληλεπίδρασης με το χρήστη, για παράδειγμα αν θα του επιτρέπεται να μετακινείται όπου θέλει μέσα στο χώρο ή θα του επιβάλετε να παρακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή της ιδεατής κάμερας. Η παράμετρος αυτή καθορίζει τη συσκευή την οποία θα παρέχει τις εικόνες στη μονάδα προβολής, η οποία στην περίπτωση της προκαθορισμένης πορείας μπορεί να ένα απλό βίντεο ή DVD player αξίας μερικών δεκάδων €, ενώ στην περίπτωση της ελεύθερης μετακίνησης στον τρισδιάστατο χώρο να είναι ένα πανάκριβος υπερυπολογιστής, αξίας μερικών δεκάδων χιλιάδων €.

Παρακάτω παρατίθενται τα συστήματα προβολής που είναι διαθέσιμα στην αγορά, ανάλογα με το μέγεθος της εικόνας που μπορούν να αποδώσουν και κατά συνέπεια το μέγεθος του κοινού στο οποίο αποσκοπούν.

otp420 

Πολλές εταιρίες κάνοντας χρήση προβολικών συστημάτων, κατασκευάζουν εξειδικευμένες διατάξεις απεικόνισης όπως: «τοίχους», «γραφεία», «δωμάτια» ή «σπηλιές» (caves), θόλους κλπ. Τέτοιες συσκευές απεικόνισης ονομάζονται οθόνες καταβύθισης, επειδή περικλείουν έναν ή περισσότερους θεατές σε ένα εικονικό περιβάλλον. Το κόστος αυτού του είδους οθονών ωστόσο είναι αρκετά μεγάλο και ανάλογα με τις απαιτήσεις της εφαρμογής ξεκινά από μερικές χιλιάδες € και μπορεί να ξεπεράσει τα 100.000 €.

 

Στην περίπτωση εφαρμογών όπου είναι επιθυμητή η πραγματικά τρισδιάστατη απεικόνιση του θέματος, χωρίς όμως να απαιτείται ο θεατή να χρησιμοποιεί πρόσθετα βοηθήματα για την αντίληψη του βάθους, συνιστάται η χρήση των ενεργά τρισδιάστατων οθονών. Οι συσκευές που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι οι επίπεδες οθόνες τύπου TFT ή πλάσματος, οι οθόνες απεικόνισης όγκου (3D Volume Displays) και οι οθόνες κεφαλής (Head Mountain Displays – HMD). Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του τύπου συσκευών παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

 

otp421

 

Polls

Ποία είναι η κλίμακα μεγέθους των θεμάτων που επιθυμείτε να ψηφιοποιήσετε;

Results

Who's online

We have 3 guests online
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2024 Elxis.org. All rights reserved.