Error creating feed file, please make folder cache/ writable (permissions 777)


english greek

Οθόνες PLASMA

Η ηλεκτρονική απεικόνιση τεχνολογίας πλάσματος ήταν μια εφεύρεση του πανεπιστημίου του Ιλλινόις της Αμερικής είδη από το 1964. Η βασική ιδέα ήταν η κατασκευή μιας συσκευής απεικόνισης η οποία θα αποτελούνταν από ένα πίνακα πολύ μικρών λαμπτήρων νέου, έναν για κάθε εικονοστοιχείο. Έτσι το 1967 κατασκευάστηκε στο εργαστήριο η πρώτη χρηστική συσκευή απεικόνισης με ανάλυση 16 Χ 16 εικονοστοιχεία και χρώματος πορτοκαλί [196]. Από τότε μέχρι σήμερα, η εξέλιξη έχει καταστήσει την τεχνολογία πλάσματος ικανή τόσο για την απεικόνιση εικόνων υψηλής ευκρίνειας, όσο και για την ρεαλιστική απόδοση των χρωμάτων, ενώ την ίδια στιγμή θεωρείται μια από τις καλύτερες λύσεις για την κατασκευή επίπεδων και λεπτών οθονών μεγάλου μεγέθους.

 

Αρχή λειτουργίας: Η εικόνα στις οθόνες πλάσματος σχηματίζεται από χιλιάδες μικροσκοπικούς λαμπτήρες φθορισμού, οι οποίοι ανά τρεις διαφορετικού χρώματος ορίζουν ένα εικονοστοιχείο. Κάθε ένας από τους λαμπτήρες αυτούς είναι ένας γυάλινος θάλαμος, του οποίου οι πέντε από τις έξη πλευρές είναι επιστρωμένες με φώσφορο χρώματος κόκκινου, πράσινου ή μπλε, ενώ η έκτη πλευρά είναι διάφανη με προσανατολισμό την ορατή επιφάνεια της οθόνης. Οι θάλαμοι αυτοί περιέχουν μία μίξη ευγενών αερίων (νέο και ξένο) υπό χαμηλή πίεση. Όταν διοχετευτεί σε αυτούς τους θαλάμους ηλεκτρική ενέργεια υψηλής τάσης, τότε τα ευγενή αέρια διεγείρονται και εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία. Η εκλυόμενη υπεριώδη ακτινοβολία με τη σειρά της διεγείρει τα μόρια του φωσφόρου που βρίσκεται στα τοιχώματα των θαλάμων, προκαλώντας έτσι την εκπομπή φωτός του αντίστοιχου χρώματος με αυτό του φωσφόρου.

 

Πλεονεκτήματα:

  • Μικρή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια λιγότερη έκλυση θερμότητας από τη συσκευή στον περιβάλλον χώρο.
  • Μικρός όγκος και σχετικά μικρό βάρος. Χαρακτηρίζονται κυρίως από το πολύ μικρό τους πάχος, αντίστοιχο με αυτό των οθονών TFT.
  • Άριστη αντίθεση, η οποία σε μερικές σύγχρονες οθόνες φτάνει και το 3000:1.
  • Πολύ καλή απόδοση των χρωμάτων.
  • Δεν παρουσιάζουν γεωμετρικές παραμορφώσεις στην εικόνα. Η ιδιότητα αυτή, όπως θα δούμε παρακάτω, επέτρεψε την κατασκευή οθονών τρισδιάστατης στερεοσκοπικής απεικόνισης, οι οποίες επιτρέπουν σε έναν ή και περισσότερους χρήστες να αντιληφθούν πραγματικό βάθος, χωρίς τη χρήση ιδικών γυαλιών ή άλλων συσκευών.
  • Η ωφέλιμη περιοχή απεικόνισης είναι ίση με το μέγεθος της οθόνης.
  • Σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής. Σε ορισμένα μοντέλα είναι αντίστοιχη με αυτή των οθονών TFT, δηλαδή γύρω στις 50.000 ώρες λειτουργίας.
  • Μεγάλο μέγεθος. Στην αγορά κυκλοφορούν οθόνες πλάσματος με μέγεθος 65 ιντσών.
  • Προσφέρουν πεδίο θέαση 170 μοιρών και δεν παρουσιάζουν αλλοιώσεις στην εικόνα όταν αυτή παρακολουθείται από μεγάλη γωνία σε σχέση με την κατακόρυφο στο επίπεδο της οθόνης.
  • Γρήγορη απόκριση σε κινούμενη εικόνα.

 

Μειονεκτήματα:

  • Υποστηρίζουν μόνο μια ανάλυση απεικόνισης. Για να αποδοθεί σωστά η απεικόνιση μεγαλύτερης ή μικρότερης ανάλυσης, εφαρμόζεται ανάλογα μεγέθυνση ή σμίκρυνση από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα της οθόνης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η καθαρότητα και η ευκρίνεια της απεικόνισης.
  • Η ανάλυση τους σε σχέση με το μέγεθός τους είναι μικρή.
  • Σε στατικές εικόνες, όπου ένα εικονοστοιχείο διατηρεί το ίδιο χρώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, παρουσιάζεται το φαινόμενο του καψίματος. Έτσι όταν απεικονίζεται στην ίδια θέση της οθόνης το ίδιο πράμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παρουσιαστεί μόνιμη βλάβη σε εκείνη την περιοχή. Για το λόγο αυτό η χρήση των οθονών πλάσματος με Η/Υ δε συνιστάτε, αφού υπάρχουν πολλές περιοχές όπου απεικονίζεται το ίδιο πράμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Η διάρκεια ζωής τους μειώνετε δραστικά όταν λειτουργούν στο μέγιστο της φωτεινότητάς τους. Μετά το πέρας αυτής η οθόνη είναι μη επισκευάσιμη και συνεπώς άχρηστη.
  • Ακριβότερες ακόμα και από τις αντίστοιχες οθόνες υγρών κρυστάλλων. Ωστόσο σε μεγέθη μεγαλύτερα των 32 ιντσών οι διαφορά στην τιμή εξισορροπείται, αφού οι παραγωγή μεγάλου μεγέθους οθονών υγρών κρυστάλλων είναι ακόμα πολύ ακριβή.

Δημοσκοπήσεις

Ποία είναι η κλίμακα μεγέθους των θεμάτων που επιθυμείτε να ψηφιοποιήσετε;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 7 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2024 Elxis.org. All rights reserved.