Error creating feed file, please make folder cache/ writable (permissions 777)


english greek
Αρχική arrow Μέθοδοι εκτύπωσης arrow Τρισδιάστατη Σμίλευση

Τρισδιάστατη Σμίλευση

Ένας δεύτερος χαρακτηρισμός της τρισδιάστατη σμίλευση είναι αυτός της ρομποτικής γλυπτικής. Ο χαρακτηρισμός αυτός οφείλεται στον τρόπο υλοποίησης του τρισδιάστατου μοντέλου, το οποίο δημιουργείται από έναν ενιαίο όγκο ακατέργαστης πρώτης ύλης που μορφοποιείται από μηχανές ελεγχόμενες από Η/Υ. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια στην βαριά βιομηχανία ως CNC (Computer Numerical Control – Αριθμητικός Έλεγχος με Η/Υ) και αποτελεί την αυτοματοποίηση των παραδοσιακών τόρνων.

Οι συσκευές τρισδιάστατης σμίλευσης αποτελούνται από ένα ηλεκτρικό τρυπάνι/τόρνο, το οποίο έχει προσαρμοστεί πάνω σε ένα ειδικό ηλεκτρο-μηχανικό σύστημα μετακίνησης ελεγχόμενο από Η/Υ. Ανάλογα με τον αριθμό των αξόνων μετακίνησης (βαθμοί ελευθερίας) του τρυπανιού, είναι εφικτό να σμιλευτούν από απλά σχέδια δύο διαστάσεων μέχρι και πολύπλοκα τρισδιάστατα γλυπτά. Επίσης το μέγεθος του παραγόμενου αντικειμένου καθορίζεται από το μήκος των αξόνων μετακίνησης της κεφαλής, το οποίο ανάλογα με τη συσκευή μπορεί να κυμαίνεται από λίγα εκατοστά μέχρι και 4 με 5 μέτρα. Ο αριθμός των βαθμών ελευθερίας της κεφαλής σμίλευσης όπως και το εύρος μετακίνησής της, παίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στις δυνατότητες σμίλευσης μιας τέτοιας μηχανής, όσο και στο κόστος απόκτησης της, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από λίγες χιλιάδες μέχρι και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες €υρώ.

Οι πιο οικονομικές μηχανές τρισδιάστατης σμίλευσης είναι αυτές που συνδυάζονται με μηχανισμούς μετακίνησης της κεφαλής σε τρεις άξονες ελευθερίας. Το εργαλείο σμίλευσης στις μηχανές αυτές, είναι σε θέση να μετακινηθεί και στους τρεις άξονες του χώρου (X,Y,Z) χωρίς όμως να μπορεί να αλλάξει προσανατολισμό, καθιστώντας έτσι την απόδοση ανάγλυφου εφικτή μόνο σε μια πλευρά του αντικειμένου. Για την πολύπλευρη απόδοση ανάγλυφου και κατασκευή πιο πολύπλοκων αντικειμένων, υπάρχουν οι πολύ ακριβότερες μηχανές σμίλευσης 5 βαθμών ελευθερίας. Η κεφαλή σμίλευσης των συσκευών αυτών, εκτός της ελεύθερης μετακίνησής της στους τρεις άξονες του χώρου, μπορεί να περιστρέφεται σε άλλους 2 άξονες (πάνω κάτω και δεξιά αριστερά). Η ελευθερία κινήσεων που προσφέρουν στο εργαλείο σμίλευσης οι συσκευές μετακίνησης πέντε βαθμών ελευθερίας, καθιστά εφικτή την πρόσβαση σε περιοχές που οι αντίστοιχες μηχανές τριών βαθμών ήταν αδύνατο να φτάσουν, επιτρέποντας έτσι τη σμίλευση αρκετά πιο πολύπλοκωνγεωμετρικών σχημάτων.

Με την τρισδιάστατη σμίλευση είναι εφικτή η κατασκευή αντικειμένων από υλικά ποικίλης σκληρότητας και χαρακτηριστικών. Τα πιο κοινά από αυτά είναι η πολυουρεθάνη, η πολυστερίνη (φελιζόλ), το πλαστικό, το ξύλο, το αλουμίνιο, το μάρμαρο και άλλα. Ωστόσο όσο αυξάνεται η σκληρότητα του υλικού τόσο αυξάνεται και ο χρόνος διεκπεραίωσης της διαδικασίας σμίλευσης, όπως επίσης και η φθορά του εργαλείου σμίλευσης (τρυπανιού). Στην περίπτωση μαζικής παραγωγής με τη μέθοδο αυτή, η φθορά του εργαλείου σμίλευσης έχει ως επακόλουθο τη μικροσκοπική διαφοροποίηση μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου προϊόντος και στις περιπτώσεις αυτές η αλλαγή του συνιστάται σε τακτά χρονικά διαστήματα. 

Μηχανές τρισδιάστατης σμίλευσης ελεγχόμενες από Η/Υ

Μηχανές τρισδιάστατης σμίλευσης ελεγχόμενες από Η/Υ

Δημοσκοπήσεις

Ποία είναι η κλίμακα μεγέθους των θεμάτων που επιθυμείτε να ψηφιοποιήσετε;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 9 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2024 Elxis.org. All rights reserved.