Error creating feed file, please make folder cache/ writable (permissions 777)


english greek
Αρχική arrow Μέθοδοι τρισδιάστατης ψηφιοποίησης arrow Αντικειμένων arrow Μεθοδολογίες τρισδιάστατης σάρωσης

Μεθοδολογίες τρισδιάστατης σάρωσης

Το πλήθος των διαφορετικών µεθοδολογιών προδίδει το µεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον για τον συγκεκριµένο χώρο. Από την άλλη, η διαφορετική λύση που προσφέρει η κάθε µεθοδολογία δείχνει την πολυπλοκότητα του προβλήµατος. Σηµαντική είναι εδώ η συµβολή αλγορίθµων από τον χώρο της τρισδιάστατης όρασης των υπολογιστών.

Ο πρώτος και βασικότερος διαχωρισµός που µπορεί να γίνει στις µεθοδολογίες τρισδιάστατης ψηφιοποίησης είναι η διάκρισή τους σε

  • παθητικές µέθοδοι τρισδιάστατης ψηφιοποίησης: γίνεται συνήθως χρήση του περιβαλλοντικού φωτισµού και τα µοναδικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται είναι αυτά που είναι εµφανή σε ψηφιακές εικόνες.
  • ενεργητικές µέθοδοι τρισδιάστατης ψηφιοποίησης: τα ενεργητικά συστήµατα που βασίζονται σε ακτίνες λέιζερ κοντινών αποστάσεων αποτυπώνουν τις παραµορφώσεις που δέχεται η δέσµη φωτός καθώς ανακλάται πάνω σε επιφάνειες. ∆ηµιουργούν ένα πυκνό χάρτη βάθους ή ένα νέφος σηµείων από όλες τις εµφανείς επιφάνειες.

Στην Εικόνα 8 παρουσιάζονται οι επικρατέστερες τεχνικές σάρωσης που έχουν εφαρµογή στην αποτύπωση κινητών πολιτιστικών αντικειµένων (αλλά και µνηµείων). Οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη εφαρµοστεί σε διάφορα ερευνητικά έργα και µελέτες. Σε αυτό το τµήµα της Μελέτης θα ασχοληθούµεµε όλες τις παθητικές µεθόδους ενώ από τις ενεργητικές µας ενδιαφέρουν µόνο οι µέθοδοι τριγωνοποίησης κοντινών αποστάσεων και οι αισθητήρες αφής που δεν περιγράφονται στην εικόνα. Όλες οι µέθοδοι Σχήµα-Από-Χ επιτυγχάνουντην πρόσκτηση της τρίτης διάστασης µέσα από ένα σύνολο ψηφιακών φωτογραφιών. Το κοινό στοιχείο ανάµεσα στις δύο κατηγορίες είναι η ύπαρξη κάποιας διαδικασίας βαθµονόµησης. Η διαδικασία της βαθµονόµησης αποτελεί το κλειδί στην ορθή εξαγωγή της τρισδιάστατης γεωµετρίας και της πληροφορίας υφής, και, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελείται από µια σειρά από µαθηµατικές σχέσεις που αντιστοιχούν ένα σηµείο από την δισδιάστατη φωτογραφία σε ένα σηµείο στον πραγµατικό χώρο, του οποίου η θέση είναι γνωστή µε µεγάλη ακρίβεια. Αυτή η αντιστοίχιση εφαρµόζεται στην συνέχειαγια την ανάκτηση της τρίτης διάστασης όλων των σηµείων που εµφανίζονταιµέσα στις φωτογραφίες.

 

Εικόνα 8. Βασικός διαχωρισµός τεχνικών οπτικής τρισδιάστατης σάρωσης
Εικόνα 8. Βασικός διαχωρισµός τεχνικών οπτικής τρισδιάστατης σάρωσης

Δημοσκοπήσεις

Ποία είναι η κλίμακα μεγέθους των θεμάτων που επιθυμείτε να ψηφιοποιήσετε;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 7 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2024 Elxis.org. All rights reserved.